Vlees van de Bonte Bentheimer

Iedere zaterdag Vlees-Verkoop tussen 9 en 15 uur aan de Kruisweg 28 in Beekbergen.

De Bonte Bentheimer varken is een varkens ras dat bekend staat om zijn zijn doorregen vlees. Dit is alleen maar mogelijk doordat de Bonte Bentheimer de tijd krijgt om te groeien. De varkens die bij de Boerderij van Bertus en Riek lopen, hebben een 2 tot 3 maal langer levensbestaan. Dit betekend niet alleen maar de tijd die ze langer in leven zijn, maar ook de hoeveelheid voer dat zij op eten om te groeien is 2 tot 3 keer zoveel als bij de reguliere varkenshouderijen.

De vraag of wij het niet zielig vinden om onze eigen dieren te laten slachten, is een vraag die geregeld gesteld wordt. De borgen die op de Boerderij van Bertus en Riek leven, voldeden niet aan de gewenste eisen voor de fokkerij/ stamboek van de Bonte Bentheimer. De borgen zijn wel geschikt om als vleesvarkens door het leven te gaan. De borgen krijgen net als de zeug en de beer, alle aandacht die zij verdienen. Zo wordt er voor de borgen ook met alle liefde voor hen gezorgd. En wanneer wij met alle liefde voor onze dieren zorgen, zullen zij goed voor ons zijn. Daarnaast zou het jammer zijn van het leven van de Bonte Bentheimer varkens, om ze zonder een doel te doden. Dus vinden wij het zielig? Nee zeker niet, wij zorgen goed voor hen dan zullen zij goed voor ons zijn.

Zoals op deze website ook te lezen is, krijgen onze varkens alles wat ze nodig hebben, maar in principe geen medicatie. Tenzij het daadwerkelijk noodzakelijk is. Doordat wij geen medicatie gebruiken, is het vlees dat uiteindelijk overblijft ook eerlijk en heerlijk vlees.

Juni 2019, langer van verwacht maar we hebben één van onze borgen naar de slagerij in Oene gebracht (Slagerij ter Weele). Zij hebben het varken gekeurd en uiteindelijk versneden in zeer mooie delen. De slagers waren zeer enthousiast over de mooie stevige kwaliteit van het vlees, mooi doorregen, goed van kleur, en mooi op maat.

Wij kregen de gelegenheid om aanwezig te zijn bij het uitbenen / versnijden van ons eigen Bonte Bentheimer varkens. Dit op verzoek, zodat wij hiervan konden leren. Hiervan hebben wij o.a. geleerd dat wat wij onze varkens voeren, bijna alles van eigen bodem (met de akkerbouw) een mooi en stevig voertje voor dit soort ras varkens is. De varkens groeien hier heel mooi van, en het eindresultaat “het Vlees” is mooi van structuur. Zoals gewenst. Kortom we kunnen en hopen nog veel te leren door de tijd heen maar ook van de mannen die er verstand van hebben.

Inmiddels hebben wij al diverse varkens mogen laten slachten. Dit is niet alleen voor eigen gebruik geweest, nee we hebben inmiddels een klantenbestand op mogen bouwen die ons hebben kunnen vinden. Wij doen ook ons uiterste best om het varken van Kop tot Staart te verwaarden. We krijgen veel positieve reactie terug over het varkensvlees dat wij hebben geleverd hebben. Uiteraard is er nog steeds ruimte voor verbetering, daarom is er ook regelmatig contact met o.a. de slager om te horen wat hij er van vind en of hij nog goede ideeën of tips voor ons heeft. Dit alles resulteert erin dat we nu proberen zo te slachten dat we altijd vlees kunnen leveren, en dat het niet alleen op afroep is. Kortom we leren nog steeds maar gaan zeker vooruit.

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close