Onkruidbestrijding

Onkruidbestrijding kan op verschillende manieren, chemische bestrijding of mechanische bestrijding. Wij, de boeren van de Boerderij van Bertus en Riek, kiezen al zeker 15 jaar voor de mechanische bestrijding. Ook dit werk, is een precies werk, en timing is daarin cruciaal. Zodra de gewassen gezaaid zijn, is het van het grootste belang voor de groei van de gewassen, dat het onkruid direct bestreden wordt.

Binnen enkele dagen na het zaaien, wordt er een vals zaaibed gecreëerd. Hierdoor wordt de groei van het onkruid tegen gegaan. Zodra het onkruidzaad ook maar iets begint te groeien, gaan wij met een wiet-eg het land op, hiermee worden de onkruidzaadjes gelijk stuk geschoffeld, en komt het bovenop de grond te liggen. En dan doet de kracht van de zon de rest van het werk, verdroging van het onkruidzaad.

Zoals de bedoeling is, moet het zaad de kans krijgen om te ontkiemen en dan te gaan groeien. En dan is onkruid niet de enige vijand, om dit proces tegen te gaan. Ook de trekker en de wiet-eg is een gevaar voor het kleine plantje. Daarom is het zo van belang om op het juiste moment te wiet-eggen. Zodra het gewas, dat net daarvoor gezaaid is, zo min mogelijk te beschadigen, is het van belang om eerst te kijken hoe groot het kleine plantje al is.

Groei van het gerst zaadje op 2019-4-11 dit is 10 dagen nadat het gezaaid is.

En zodra te zien is dat het zaadje ontkiemt is en begint te groeien moet er niet meer met de trekker over het land gereden worden. Dan moet er eerst weer gewacht worden totdat het plantje groot en sterk genoeg is, om de krachten van de wiet-eg te weerstaan. Meestal is dit op het moment dat, in ons geval, de tarwe en gerst de eerste bladeren aan het ontwikkelen is.

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close