Aardappelen

De Aardappel is net als een paar andere gewassen, een product met een zeer hoog rendement. Er wordt één klein pootaardappeltje in de grond gestopt, en na een periode van een paar maanden en wat zorg en aandacht, kan het zijn dat er wel 5 tot 8 kilo aardappelen geoogst wordt van dat ene pootaardappeltje.

Aardappelen is een gewas dat relatief “weinig” aandacht nodig heeft. Het is belangrijk dat de grond waarin de aardappelen op gepoot gaat worden, los en luchtig is. Hierdoor krijgt de pootaardappel de kans op zich te ontkiemen en vervolgens uit kan groeien tot een aardappel plant.

Het planten van de pootaardappelen moet zorgvuldig gedaan worden, er moeten zo min mogelijk beschadigingen aan de pootaardappels komen. Hoe minder schade hoe meer kans op een grotere opbrengst. Wij hebben daar een tweerijige Hassia pootmachine voor.

Dit jaar hebben we de aardappelen in twee porties gepoot. Het eerste deel op 1 april en een deel op 25 april 2019. Dit hebben we gedaan zodat we onder andere de oogst ook wat meer verspreiden, en daardoor beter kunnen bewaren.

Ze zijn er eindelijk! Op zaterdag 15 juni 2019 hebben wij de eerste nieuwe jonge Frieslander Aardappelen uit de grond gegraven! Dit zijn mooie frisse aardappelen, waarbij de schil zeer gemakkelijk van de aardappel los laat (beetje stromend water en wat wrijven met de vingers en de schil is er af) De aardappel heeft een zeer zachte smaak die heerlijk is om te koken, te bakken of te frituren. U komt ze toch ook wel proeven!

Aardappelen kunnen tot dat het gaat vriezen in de grond blijven zitten. De grond werkt dan als een opslag mogelijkheid. Wanneer de aardappelen gerooid zijn worden ze na een aantal weken groener van kleur. Op het moment dat zij in de grond blijven zal deze verkleuring niet plaats vinden. En wanneer zij in de grond blijven kunnen ze ook nog iets blijven groeien. Wij hebben niet de mogelijkheid om een grote hoeveelheid gekoeld en donker op te slaan, daarom kiezen wij er voor om wekelijks een rijtje aardappelen te rooien en dus de grond te gebruiken als opslag.

Doordat wij geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken kan het voorkomen dat er af en toe een aardappel tussen zit met een plekje of een beschadiging. Wij proberen tijdens de selectie bij het inpakken deze eruit te halen, maar het kan voorkomen dat wij hem over het hoofd gezien hebben.

Wij beschikken niet over grote koelhuizen of loodsen waarin wij onze aardappelen hebben kunnen opslaan. Daarom hebben wij om de week, de aardappelen vers gerooid uit het land. Echter door de weersomstandigheden, veel vocht en af en toe vorst aan de grond, is de kwaliteit van de aardappelen behoorlijk achteruit gegaan. Daarom hebben wij besloten de aardappelen niet meer te verkopen. Wij hopen komend seizoen u weer te kunnen voorzien van de aardappelen.

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close