Moestuin van de Boerderij van Bertus en Riek

Naast het houden van Bonte Bentheimer varkens, Welsumer kippen en het voeren van akkerbouw, heeft de Boerderij van Bertus en Riek ook nog een grote moestuin. Het hele jaar rond zijn wij druk in de weer om uit eindelijk mooie en gezonde producten op tafel te kunnen krijgen.

  • De winter, gebruiken wij om een bouwplan te maken. in zo’n bouwplan komt te staan aan welke producten er behoefte is, waar welke gewassen gezaaid gaan worden, wat de opstelling van de moestuin wordt. Ook gebruiken wij de winter om de grond de rust te geven om zo weer op krachten te komen voor het komende seizoen.
  • Aan het begin van het voorjaar worden de eerste zaadjes al weer gezaaid in onze tunnel-kas, om vervolgens uitgepoot te worden in de moestuin. Ook wordt het begin van het voorjaar gebruikt om de grond klaar te maken voor het planten van de zaadjes en pootgoed voor het nieuwe jaar.
  • De zomer is het drukste seizoen in de moestuin, dan wordt er veel aan gewasverzorging gedaan. Het meeste is dan al gepoot/geplant in de moestuin, maar heeft zijn verzorging nodig. Onkruidbestrijding is daar één van de grootste taken bij. Onkruidbestrijding doen wij zonder chemische bestrijdingsmiddelen, wij gebruiken daar met name de schoffel voor. Uiteraard begint het oogstseizoen van de moestuin ook in de zomer. Veel groentesoorten en fruitsoorten zijn klaar om geoogst te worden, nadat zij voldoende vitamines en mineralen hebben opgedaan van de zon en de bodem.
  • Tot slot de Herfts, het oogstseizoen gaat nog even door in de herfst. De late groente kunnen nu geoogste worden. Maar de wintergroente hebben nog even wat aandacht nodig, dus ook de onkruidbestrijding gaat nog even door. Daarnaast wordt de rest van de moestuin alvast winter klaar gemaakt.

Verkoop van groenten doen we nagenoeg niet. Dit omdat er aanzienlijke veel tijd en energie in gestoken moet worden, juist ook doordat we geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken dus veel hand werk hebben.

In de zomer dan kan het voorkomen dat we groente overhouden uit de moestuin, en dit zal dan in de Boeren Delicatessewinkel verkocht worden. Met name op de zaterdagen. Echter dit zal zeer beperkt zijn.

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close