Bonte Bentheimer varkens

Sinds Juni 2018 hebben wij weer, na een zeer lange periode, varkens op ons erf lopen. Het ras waar we voor gekozen hebben is de Bonte Bentheimer. Dit is een oud Hollands ras, dat in Nederland steeds minder voor komt.

Over het algemeen ligt onze voorkeur bij Borgen (dit zijn gecastreerde mannelijke varkens.) De Beer (mannelijk dier) heeft toch iets meer/anders aandacht nodig, om zijn hormonen een beetje stabiel te houden. En de Gelt (een vrouwelijk dier dat niet nog toom biggen heeft gehad) gebruikt vrij veel energie voor haar hormoonhuishouding. Mede daarom ligt onze voorkeur bij de Borgen.

De Bonte Bentheimer is een ras dat langzaam groeit, een vriendelijk karakter heeft, gezondheid / weinig medische zorg nodig heeft, en zeer sociaal is. Deze factoren hebben een grote rol gemaakt in onze keuze voor de Bonte Bentheimer varken.

De varkens van de Boerderij van Bertus en Riek, hebben de gehele dag vrije uitloop naar buiten. Meerdere malen per dag krijgen zij een gevarieerde maaltijd, en zijn ze onder onze aandacht. De varkens hebben de hele dag de mogelijkheid tot vers drinkwater, een ruim buitenverblijf dat ook voorzien is van een modderpoel, ook het binnenverblijf kunnen de varkens de hele dag in.

Het rollen in de modder doen zij overigens niet alleen maar om het plezier, het heeft ook daadwerkelijk een functie. Ook varkens hebben soms last van jeuk op een plek waar ze niet bij kunnen, daarnaast gebruiken zij het modder voor de verzorging van de huid.

Het binnenverblijf is voorzien van een laag stro, de varkens hebben hier altijd een groot plezier aan wanneer er een nieuwe baal stro in het binnenverblijf ligt. Alle vier gaan ze dan opnieuw hun “bed” op maken, alles wordt door elkaar geschud, en dat wat echt lekker is smullen ze lekker op. Het stro heeft een voedzame werking, ze vinden het op zijn tijd heerlijk om op te eten. Daarnaast is er altijd frisse lucht in het binnenverblijf, de Bonte Bentheimer staat bekend als een zeer sterk varkens ras en reageren heel goed op de weersveranderingen hier in Nederland. Het liefste zijn ze de hele dag buiten, alleen ’s nachts liggen ze bij elkaar in het strobed.

De gezondheid van de Bonte Bentheimer varkens op de boerderij van Bertus en Riek, zoals hierboven te lezen is, zijn de varkens het liefste de hele dag buiten in de natuur. Hierdoor zijn ze sterk wat betreft gezondheid en mankeren ze zelden iets. De varkens zijn van nature een zeer sterk varkens ras, dat weinig tot geen medische zorg nodig hebben. Mocht het onverhoopt toch nodig zijn om de veearts in te schakelen, zullen wij dit uiteraard doen. Wel proberen wij zo min mogelijk medicijn gebruik te hebben bij onze varkens.

Dat Varkens sociaal en vriendelijk zijn, is bij de meeste mensen wel bekend. Maar de Bonte Bentheimer staat bekend om zijn sociale karakter. In iedere groep of roedel is er één de baas, dit is bij de varkens van de boerderij van Bertus en Riek uiteraard niet anders. Maar af en toe wordt de hyrachië binnen de groep weer bepaald. Omdat onze varkens zoveel ruimte hebben, verloopt dit meestal zonder kleerscheuren. De varkens zijn naar hun verzorgers uiteraard ook erg vriendelijk, maar bovenal heel erg nieuwschierig.

Inmiddels is het voorjaar van 2019 aangebroken, en de bonte Bentheimers hebben het nog steeds erg naar hun zin bij ons op de boerderij. De twee borgen en de beer zijn van locatie verhuist, want onze zeug is drachtig. Dit betekend dat we eind april / begin mei de biggen zullen verwachten die de zeug nu draagt. Zover bij ons bekent gaat alles volledig naar wens en is al goed te zien dat de zeug biggen draagt. De beer en de borgen maken het uitstekend op de nieuwe locatie, ze hebben een all-inclusieve resort uitgezocht, en komen dan ook niets te kort. Onlangs hebben wij een gewichtsmeting uitgevoerd bij de borgen om te kijken hoe zwaar ze ongeveer zijn, maar naar ons idee hebben ze nog even wat meer tijd nodig om volledig op het juiste gewicht te zijn om naar de slacht te kunnen gaan.

Wij hebben gemerkt dat de vraag naar (H-)eerlijk varkensvlees toe neemt, en om aan deze vraag te voldoen hebben wij besloten om af en toe een Bonte Bentheimer varkens aan te kopen, en deze zelf af te mesten. Dus voeren met ons eigen voer en alle vrijheid te geven zoals een varken hoort te hebben volgens ons. Volg de avonturen van onze varkens via onze website of facebook pagina.

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close