Bruine eieren worden ook door andere kippenrassen gelegd maar de typerende donker bruine spikkels op de barst van het ei, worden alleen maar door de Welsumer kip gelegd.
De Welsumer kip beschikt over een extra klier die de schilderachtige spikkels op het ei verzorgen.
Wanneer een hen haar hormoonhuishouding een beetje op orde begint te krijgen, en zij begint met het leggen van eieren, kan het zijn dat de spikkels op de eieren minder of nauwelijks zichtbaar zijn. Wanneer zij meerdere eieren gelegd heeft, zal het spikkel-spektakel beter zichtbaar zijn. Ook kan het zijn dat de jonge hen in het begin van haar legperiode dubbeldooiers legt, dit komt omdat haar hormoonhuishouding nog niet helemaal op orde is.
Als de hen ouder wordt zal de donker bruine kleur van de barst minder donker worden, dit is een teken dat de hen na verloop van tijd zal gaan stoppen met het leggen van de eieren.
De Spikkel eieren van de Boerderij van Bertus en Riek zijn;
- Vol smaak
- Zeer geschikt om te koken
- Heerlijk om op te bakken
- Zeer goed om te verwerken in andere gerechten
De Boerderij van Bertus en Riek heeft inmiddels een redelijk grote koppel van de Welsumer hennen en hanen.
Een Welsumer hen legt gemiddeld tussen de 150 en 200 eieren per jaar. Dit kan afhankelijk zijn van de voeding en de hoeveelheid licht. De Welsumer kip legt, net als andere kippenrassen maximaal 350 tot 400 eieren, en daarna houdt de hen op met leggen van de eieren.
Daarom moeten wij zorgen dat onze kippenpopulatie groeit en gezond blijft. Ieder jaar broeden we met behulp van een broedmachine kuikens uit. En waarom kiezen wij dan voor een broedmachine in plaats van een broedse hen? Daar zijn meerdere reden voor;
- In de broedmachine krijgen de eieren/kuikens meer rust,
- Kunnen wij eerder zien of de eieren bevrucht zijn,
- Weersomstandigheden hebben geen invloed op de conditie van de eieren.
- Daarnaast is het voor de broedse hen ook rustiger, wanneer de hen in de koppel loopt en daar op eieren gaat zitten zal ze eerder lastig gevallen worden door de andere hennen
- Een grotere hoeveelheid eieren kan er dan in één keer uitgebroed worden.