Een Mooie zorgeloze voorjaarsfoto? Of is het de schijn die ons bedriegt?

Zoals iedereen wel weet en misschien ook al wel merkt is er veel onrust in onze mooie wereld. Meestal plaatsen wij geen berichten die gaan over de onrust in de wereld, maar dit gaat ons allemaal aan. Helaas ook u.

Mijn vader heeft zijn oude geliefde Ford Major weer uit de schuur gehaald om het voorjaarswerk op ons land te doen.

Ieder jaar verbouwen wij zelf granen waarmee wij het hele jaar rond onze dieren mee kunnen voeden. (Onze varkens zijn uiteindelijk bestemd voor consumptie en onze kippen voor de eieren en het vlees.) Dit doen wij met verschillende redenen, maar de voornaamste reden is dat wij er van overtuigd zijn dat wij als mens, zorg moeten dragen voor de dieren, het land en het milieu dat ons in bruikleen is gegeven.  Dat betekend onder ander dat wij gekozen hebben voor een (landbouw-)beleid dat zonder kunstmest en zonder chemische bestrijdingsmiddelen gevoerd wordt.

De afgelopen periode konden wij het land niet opkomen in verband met alle nattigheid, inmiddels droogt het mooi aan en kan mijn vader met zijn geliefde Ford Major het land op om het te gaan voorbewerken. Vandaag was de dag dat hij het land aan het los maken was, zodat er goed zuurstof in kan maar ook dat het onkruid dat er nog stond weer onder kwam (hierdoor proberen wij onkruiddruk mee uit te oefenen.) Terwijl mijn vader hier mee aan de gang was, stonden mijn broer Gerbert en ik even te kijken en wat te praten over; Goh wat hebben wij dit jaar nu eigenlijk nodig aan gewassen?

Een vraag die de laatste weken met enige regelmaat ten tafel kwam maar waar nog niet echt actie op ondernomen was, omdat wij nog “te druk” waren met andere werkzaamheden. Onze prioriteiten lagen anders. Terwijl wij dit gesprek hadden besloot ik onze zaaigoedleverancier te bellen met de vraag of wij nog een paar 100 kilo zomer tarwe konden kopen om in te zaaien dit jaar.

De vriendelijke jongeman aan de andere kant van de lijn, vertelde mij “Sorry maar er is geen enkele korrel Tarwe zaaigoed meer beschikbaar op de Europese markt”

Schrik… geen zaaigoed beschikbaar, in de eerste week van Maart.? Dit gaat niet goed.

Direct andere leveranciers gebeld en ook daar kregen wij “Nee helaas”, of “Sorry het is op” of “We hebben zelf buiten Nederland gebeld, maar geen Tarwe meer beschikbaar”

Inmiddels hadden wij ons plan de campagne al wat aangepast en besloten wij om andere granen te bestellen. In de hoop dat die uit eindelijk geleverd gaan worden, wij het zaaigoed op tijd in de grond krijgen, en dat het weer ons gezind is dit jaar, zodat wij uiteindelijk komend jaar onze dieren kunnen voeren.

Ik hoor u denken, “maar dan koop je toch gewoon wat voer aan, zo groot zijn jullie toch niet, dat kan vast!”

Misschien, maar dan ook heel misschien is dat een optie. Maar waar wij nu last van hebben, dat het zaaigoed dus al niet meer beschikbaar is. Daar hebben alle andere boeren in Europa ook last van. De uitspraak “Beter duur dan niet te koop” is niet eens aan de orde

Maar wat heeft dit nu met mij te maken? Vraagt u zich misschien af.

Nou Tarwe, is een van de producten die wij gebruiken voor het voer van onze dieren, maar tarwe wordt ook gebruikt voor uw boterham, of uw crackers, of uw ontbijtgranen, of uw pannenkoeken, of uw….. etc etc. Daarnaast is Tarwe niet het enige product waar schaarste in is, nee bijna alle granen en korrels die nodig zijn in de landbouw is schaarste in. En hoe komt dit?

Oekraïne, is een prachtig groot land waar zij ontzettend veel aan landbouw doen.

Oekraïne en Rusland samen nemen 30% van de wereldwijde export van Tarwe voor hun rekening. Daarnaast ook in andere gewassen, zoals mais & gerst. Maar ook 50% van de wereldwijde export aan zonnebloemolie komt uit Oekraïne. Dit alles om de wereldbevolking aan het eten te houden. Kortom zowel Rusland als Oekraïne zijn beide grote wereldspelers wat betreft onze eigen voedselvoorzieningen.

Aangezien daar nu een vreselijke oorlog gaande is, en de boeren daar op de vlucht gaan slaan, en de boerenbedrijven gebombardeerd, en tot slot wordt de meest vruchtbare landbouwgrond ter wereld letterlijk kapot gemaakt. Met alle gevolgen van dien, dit jaar zal er nog om spannen of er überhaupt in Oekraïne graan gezaaid en geoogst kan worden. Grote zorgen die uiteindelijk voor iedereen gevolgen gaan hebben. Zorgen die misschien nu niet zo aan het licht komen, maar echt reel zijn.

Mijn blog van nu is niet bedoelt als bangmakerij, maar ik hoop dat ik hiermee een klein beetje bewustwording bij u kan creëren.

Bij een van de grootste nieuwsleveranciers in de land en tuinbouw die wij hier in Nederland rijk zijn, is deze week een Nederlandse boer die in Oekraïne boert geïnterviewd. Deze opnames zal ik hieronder in de link plaatsen, in de hoop dat u hierdoor iets beter begrijpt hoe ernstig de zaken er voor staan.  Uiteindelijk ook voor u. Hoe graag ik ook liever positief nieuws zou willen plaatsen.

https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2022/03/07/nederlandse-boer-uit-oekraine-waarschuwt-voor-gevolgen-oorlog

De gehele onrust in de wereld maakt ons zorgen. Niet alleen voor ons eigen haggie, maar voor ons als bewoners op deze aarde. De wereldbevolking, en daar hoort u ook bij.

Wees dankbaar voor wat u heeft, maak bewuste keuzes, en zorg voor wat u in bruikleen gekregen heeft. Ik hoop dat u zult snappen dat dit bericht van ons een “wake-up-call” voor u is, mocht u het nog niet weten. Kijk om naar de ander die om u heen staat, en wees dankbaar voor iedere dag die er weer is. De gevolgen van een oorlog, helemaal niet zo heel ver hiervandaan, zullen ook voor u en mij voelbaar worden.

Tot slot; kijk gerust eens waar uw gekochte producten vandaan komen! Misschien is er een mogelijkheid om de gewenste producten dichtbij huis vandaan te halen.

Veel liefs Else-Mein Jochems.

3 gedachten over “Een Mooie zorgeloze voorjaarsfoto? Of is het de schijn die ons bedriegt?

 1. Ik ben jullie dankbaar voor de duidelijke uitleg! Ben me temeer bewust van het nijpend tekort aan tarwe ( en aan veel andere producten ) . Laten we met ons allen nadenken om goed en respectvol met de aarde om te gaan. Nogmaals dank voor de uitleg, is voor jullie ook niet gemakkelijk. Wens jullie veel sterkte en wijsheid voor de komende tijd toe !!! En toch blijven genieten van al het andere moois van deze aarde.

  Like

 2. Ik hoop dat jullie, en andere Nederlandse boeren, het redden met die schaarste en de ongetwijfeld ook voor jullie hogere kosten. In mijn blog probeer ik de laatste dagen mensen bewust te maken voor het niet makkelijk weggooien van voedsel. Voor voor het opkweken van wat eigen voedsel in de tuin. Dat zorgt voor een kleine aanvulling, maar ook voor meer respect voor de voedselproductie. Weinig mensen realiseren zich nog dat er schaarste zal zijn. Maar ook, dat er op dit moment nog onnodig veel wordt weggegooid.

  Ik wens jullie sterkte en succes met het vinden van oplossingen.

  Like

 3. Aan het begin roept iemand: “Goh”… is dat niet….God? Zouden we ons niet allemaal tot Hem keren? Een oud vaderlands lied begint met de regel: “Daar is geen hulp voorhanden, voorhanden dan bij God…”. Zonder Hem kunnen we verdrinken in de weelde of vergaan in de armoede…het maakt niet uit. Ik hoorde op de biddag voor gewas en arbeid, afgelopen woensdag, een preek over de woorden van Jezus Lukas 21. Lees het eens door.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close