Slacht borg& Reuzel

Gisteren is ons tweede varken naar de slager gebracht, dit ging zeer voorspoedig en zonder al te veel stress. Het varken was een borg (een gecastreerde mannelijk varken). Net als bij het eerste varken ben ik (Else-Mein) aanwezig geweest bij het versnijden van ons varken.

De slagers van de slachterij Ter Weele in Oene, namen even wat extra tijd om mij wat meer te leren over hoe het varken in elkaar zit, waar welk deel zit, wat de mogelijkheden zijn, en welke bereidingsmogelijkheden er allemaal zijn. Dit was zeer interessant en mooi om te zien.

Deze borg was iets minder “vet” als de eerste borg, ondanks dat ze even oud waren en het zelfde voer gehad hebben, kan er blijkbaar toch een degelijk verschil in zitten. (maar hoe dat is voor ons ook nog een raadsel)

De slagers hebben hele mooie delen uit onze borg kunnen snijden

Ook hebben de slagers mij verteld hoe ik het beste reuzel kan klaar maken. Reuzel is niervet (dit is een beschermlaag rondom de nieren), wanneer je dit rustig laat smelten ontstaat er reuzel, ook wel smout genoemd. Naast reuzel blijft er ook kaantjes over. (Kaantjes zijn stukjes on-gesmolten vet-deeltjes, dat ook als alternatief voor spekjes gebruikt wordt) Nadat ik thuis was heb ik direct al het niervet rustig laten smelten in een gietijzeren pan (hierin blijft de temperatuur meer stabiel)

Reuzel is een product dat vroeger veel gebruikt werd als goedkopere oplossing voor boter of bak&braad of als olie. Tegenwoordig is het bijna nergens meer verkrijgbaar. Uit onderzoek is gebleken dat wij een tekort hebben aan dierlijke vetten, omdat wij denken dat deze “ongezond” is. Echter iets meer dierlijke vetten is juist goed voor ons lijf.

Daarom vanaf zaterdag 3 augustus bij ons verkrijgbaar Reuzel! Een natuurlijk alternatief voor boter, margarine, bak&braad en olie.

Zaterdag 3 augustus is tevens ook de verkoopdag van het Varkensvlees. Tussen 10 en 13 uur op locatie: Kruisweg 28 in Beekbergen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close